ESEF, XHTML och XBRL
Från och med den 1 januari 2020 ska alla årsredovisningar från noterade bolag lämnas in i ett nytt format (ESEF). De viktigaste delarna i formatet är att alla årsredovisningar ska finnas tillgängliga i XHTML och att de fyra huvudräkningarna ska förses med XBRL-märkning.
Finansdepartementet har den 11 februari 2021 publicerat en proposition i vilket det föreslås att kravet i stället ska tillämpas på års- och koncernredovisningar som avser räkenskapsår som inleds den 1 januari 2021 eller senare. Den föreslagna ändringen innebär att Sverige utnyttjar en möjlighet som kommer att införas i EU:s s.k. öppenhetsdirektiv och som innebär att medlemsstaterna kan skjuta upp tillämpningen av kravet på detta sätt. Lagändringen föreslås träda i kraft den 15 mars 2021.
Ovan innebär att årsredovisningen skall vara skapad och inlämnad i det nya formatet till Finansinspektionen senast den 30 april (start 2022) om man har kalenderår.
Vi tror att ESEF kommer att öppna för en omprövning av årsredovisningen och hur noterade bolag tar fram och presenterar den. Det faktum att ESEF är XHTML — och alltså en webbsida i sig själv — är i sig en drivare. Sannolikt kommer det att bli en förändring där bolagen går från den klassiska och ambitiöst formgivna trycksaken till en digital årsredovisning med utskriftsmöjligheter.
Årsredovisningen fungerar ofta idag som den övergripande företagspresentationen. Den ger en lättbegriplig bild av verksamheten med en utblick från VD. Processen tvingar företaget att varje år tänka igenom sin verksamhet, vart det är på väg och hur det ska ske.
Men själva sifferarbetet med att ta fram årsredovisningen är många gånger förknippat med frustration med överdrivet manuellt arbete. Det är eviga prickningar, genomgångar och korrekturläsningar. Med det nya formatet tillkommer ytterligare arbetsmoment att planera för. Dessutom är sista dagen för inlämning av årsredovisningen den 30 april, vilket innebär 4 månader efter räkenskapsårets utgång (gäller för inlämning till Finansinspektionen från och med 2022), till skillnad från sju månader efter bokslut (som fortfarande gäller för Bolagsverket).