Nästa generations CFO – robot, hybrid eller helt enkelt människan som styr?

”Ingen bör betvivla människans existens – men vad är dennes uppgift?”

I ett blogginlägg som publicerades 10e januari listade vi de hetaste trenderna inför 2019. Där vi bl.a. berättade om CFO:ns roll inför kommande förändringsarbete och vilka nya krav som kan komma att ställas. Hittar vi verkligen en ny arbetsbeskrivning för CFO:s, läggs det till arbetsuppgifter eller ersätts denne med en mycket smartare robot?

Det sistnämnda scenariot känns mer eller mindre uteslutet för 2019 men det finns ändå en rad olika saker som man bör tänka på och därmed proaktivt arbeta med för att antingen vara i framkant- eller en del av digitalisering och utvecklingen inom i princip alla branscher. En CFO är numera ledningsgruppens (om inte viktigaste) så näst viktigaste resurs ur ett ledningsperspektiv!
Det finns alltså en ambition om att förena våra intressen med robotars (eller ja, åtminstone systems) men vad gör det egentligen för nytta? Detta kommer vi inte att gå in på men berättar gärna vad du som nästa generations CFO behöver göra för att hantera framtidens utmaningar! Att tänka på:

Till att börja med…

Satsa inte på en lösning eller ett system för ekonomiavdelningen för att ni har tröttnat på att enbart använda Excel utan gör en behovsanalys av vad ni faktiskt behöver. En del förändringsledare kan vara mycket positiva till en förändring men ställ er själva frågorna: Vart någonstans är vi om 1-, 3-, 5- eller 10 år och vad kommer i så fall att krävas av oss då? Verktygen finns på marknaden och kommer alltid att göra det. Skapa en intern roadmap och jobba därefter!

Titta inte på vad eller vem lösningen ersätter utan vad den faktiskt bidrar med för värdeskapande insatser för bolaget, er affär och vad ni erbjuder. Det dyker upp fler och fler lösningar på marknaden som ersätter många repetitiva arbetsuppgifter men som samtidigt skapar utrymme för innovation och idéframtagning. Tänk dig själv: Business Controllern behöver inte längre skicka X antal standardiserade rapporter till Group Controllern eller CFO:n som denne vet ett system kan få fram istället kan denne fokusera på att effektivisera tidsåtgången och skapa utrymme för andra uppgifter som genererar i fler affärer. Vågat, eller hur?

Erbjud en stimulerande miljö så att ni kan attrahera rätt kompetens. Med rätt kompetens kan ni även ställa fler krav på hur ni skall gå vidare i arbetet i fråga om förändringsarbete, digitalisering och säkerställning av framtida resurser.

Säkerställ att ni har koll på framtidens roller, vad de behöver och andra funktioner inom ekonomiavdelningen för att kunna säkerställa framtida tillväxt på bolaget. I takt med digitalisering, AI:s framfart samt bolags ovilja att investera i alltför stor IT-struktur så behöver man personal som förstår sig på SaaS, digitala verktyg och andra lösningar som tar över framtidens monotona arbetsuppgifter.

Tillgång till alla* inom organisationen. Förr i tiden kunde ledare i dessa befattningar sitta på kunskapen och således bidra till konsekvensen att ”inte dela med sig”. Detta har visat sig vara kontraproduktivt och det är mycket viktigt att inkludera hela organisationen i det här arbetet. Alla är beroende av information på ett eller annat sätt. Om försäljningen går neråt eller marknadsavdelningen minskar antalet resurser och aktiviteter så kommer ekonomiavdelningen att se detta och bearbeta data för att sedan presentera det för relevant stakeholder. Varför skulle te.x. inte kundsupportavdelningen veta hur det ekonomiska läget ser ut för dem?

Dock är det främsta uppdraget att hitta lösningar som är förenliga med de ambitioner bolaget har. Viktigt att ta med sig!

Använd dig av Advanced Analytics och machine learning som lättare kan förutså faktiska prognoser och trender m h a databearbetning. Detta är en del av ”BI-fenomenet” och behövs för att effektivisera rappare beslut och strömlinjeforma redan befintliga strukturer internt på bolaget. Tänk vad kul det hade varit om man därefter hade presenterat data på ett roligt sätt?

Sammanfattning
 Skapa en roadmap och se efter faktiskt behov idag och framtiden. Finns inget värre än att sitta på ett dyrt system eller dyr lösning som inte är optimerat för framtiden eller användaren
Se till mervärdet i vad lösningen kan ge bolaget och inte vad den ersätter. Lägg fokus på rätt saker!
 Stimulerande miljö där medarbetare får lov att vara kreativa
 I samband med ovanstående – ha koll på vad framtidens ekonomifunktioner och roller kräver. Kanske en systemvetare eller UX-designer som kan bli rapportörer?
 Skapa en tillgång för allihop – som vill
 Gör det lätt för dig själv och optimera redan komplexa uträkningar och processer och gör dem ”enkla”.

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.