Robotrevolutionen

Vad är AI?

Vad är Artificiell Intelligens (AI) egentligen? Ett buzzword som cirkulerar och blivit ett ”it word” i svenskt näringsliv. Men vad betyder begreppet? Artificiell Intelligens är intelligens som uppvisas av maskiner. Uttrycket användes för första gången 1955 i ett forskningsförslag med syftet att hitta ett sätt att lära maskiner att tala, forma tankar och koncept, för att förbättra sin egen intelligens och lösa problem som tidigare krävt en människas inblandning. Den tekniska utvecklingen håller på att förändra vår värld, vår bransch och vårt liv.

Vad skulle du göra om din kollega var en robot?

Idag används AI inom många olika branscher, från sjukvård till kundservice. AI nämns ofta i kombination med andra buzzwords, exempelvis machine learning, big data och deep learning. Ord som vi kommer ta upp i följande blogginlägg under hösten.

I detta inlägg har vi på Addedo funderat över ”Vad skulle du göra om din kollega var en robot?” och hur vi hade kunnat dra fördel av det.

Niklas Idorn, Konsult på Addedo säger:

”Jag hade låtit roboten sköta allt kring avstämningsarbetet så hade jag kunnat fokusera på att skapa mer värde. Genom att förbättra kvaliteten i alla lösningar vi tar oss an.”

Alen Borcak, Account Manager på Addedo fyller i:

”Att låta roboten sköta jobbet handlar mer eller mindre om att skapa ödmjukhet inför framtidens utmaningar. Behövs verkligen vi i våra agerande roll som tänkare, utövare och implementerare när du har AI som tar fram det mest logiska svaren i djungeln av många alternativ? Jag hade velat komma åt en lösning som innebär att vi lever i symbios och enat mål med AI. Vi lär oss bäst av varandra!”

För en månad sedan anordnade vi en tävling där man kunde vinna en biljett till vårt event Addedo Finance Day som ägde rum i förra veckan. Tävlingen gick ut på att motivera vad du skulle göra om din kollega var en robot. Claus Bilberg från CMPort vann och hans motivering löd:

“Jag vill se till att alla uppgifter som med fördel kan göras av ”robot” blir anpassad, så ”robot” kan göra dem. Då vill jag själv använda frigiven tid till förbättring av processer och andra analyser.”

Fördel inom Ekonomifunktionen

På många företag har Ekonomiavdelningens arbete förändrats dramatiskt under de senaste årtiondena. Arbetsuppgifter har gått från manuella till digitala och till och med intelligenta och automatiska. Vilka fördelar kommer med robotiseringen? Robottekniken skulle kunna ta efter det mänskliga arbetsflödet och hämta data från ett Excel-ark och föra över den till ett planeringssystem samt skicka ut ett mejl till berörda kollegor. Det finns fler fördelar, en robot kan jobba dygnet runt, året runt. Roboten skulle kunna göra en statusrapport över natten som är klar när man sätter sig vid sitt skrivbord vid 08-tiden. Ett utmärkt tillfälle att optimera processen och uppnå högre precision. Kanske kommer arbetet handla mer om att förbättra Ekonomiavdelningens arbetssätt än att utföra själva arbetsmomenten.

Hot eller möjlighet?

Ny teknik förändrar arbetsmarknadens dynamik men det möjliggör även nya affärsmodeller, befattningar, roller och uppgifter. I slutändan handlar det inte om att roboten kommer stjäla våra jobb utan snarare att vi kommer kunna effektivisera och analysera vårt arbete ännu bättre. Då kan vi ägna mer tid åt kvalificerade och spännande uppgifter högre upp i värdekedjan.

Låt oss veta vad du tycker? Håller du med oss eller är vi helt ute och cyklar?

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.