

En medveten och långsiktig strategi
Hållbarhetsarbete blir mer och mer en medveten och långsiktig strategi som integreras i kärnaffären. I det korta perspektivet innebär hållbarhetsarbetet i regel effektivisering, riskhantering och ett stärkt varumärke. I det längre perspektivet kan arbetet handla om att bygga förtroende för branschen eller näringslivet i stort.
Att arbeta med hållbarhet ska vara enkelt, effektivt och roligt. Beroende på ambitionsnivå och förutsättningar kan man välja olika väger när det gäller verktyg för själva rapporteringen.
Många av Addedos kunder använder befintligt rapporteringsverktyg och Group Finance funktionen för att möjliggöra rapporteringen. Perstorp, Axel Johnson International visar att det är fullt möjligt att använda exempelvis befintligt koncernrapporteringssystem för dessa syften.
Man kan också välja ett specialutformat verktyg för att samla in hållbarhetsdata internt och från leverantörer. Addedo har valt att samarbeta med en av marknadsledaren på området. Här kan man skapa KPI:er, göra emissionsberäkningar och rapportera efter inbyggda mål- och rapporteringsstandarder. I denna miljö får man en helhetsbild över hela hållbarhetsarbetet och en kontinuitet i arbetet mot hållbarhetsmålen. Läs mer om Position Green här.
Många fonder och investerare börjar nu se över sina investeringsstrategier när det gäller hållbarhet. Många väljer att bara investera i bolag som man tycker hanterar sina hållbarhetsrisker på ett bra sätt. Några går så lång så man investerar bara i dom man tror har en hållbar affärsidé. Dom bolag som förstått utmaningarna är de som kommer att nå långsiktig framgång. FN:s 17 hållbarhetsmål (Agenda 2030) är ett övergripande åtagande för exempelvis Robur.
Addedos guide till hållbarhetsrapportering ur Group Finance perspektiv

För att ta del av ESG-guiden, vänligen ange företagsnamn och e-post.
Ladda ner vår skrift om hur Group Finance berörs av nu närmast CSDR men även mer allmänt ESG rapportering. Det gäller både utifrån de regel och ramverk som gäller samt dom deadlines som kommer med respektive. Men även vilka processer man behöver se över och ta kontroll över samt hur man kan nyttja befintligt systemstöd samt vad man kan behöva komplettera med.
